Hazımsızlığa ve Reflüye Son

Mide ekşimesi, mide yanması gibi hazımsızlık ve mide problemlerinize deva olacak tarifleri Ender Saraç veriyor..

Birçoğumuz yemekten ya çok tok ya da çok aç kalkıyoruz değil mi? Dengeyi tutturmak oldukça zor. Özellikle yemeği fazla kaçırdığımızda üstüne bir de hazımsızlık yaşıyoruz. Peki, bu problemi yaşamamak için ne yapmalı? Beslenme Uzmanı Ender Saraç, fazla yemek kaçamaklarının vücuda ağır bir fatura olarak dönmesine engel olacak bazı pratik önerilerde bulundu.

“Öncelikle yemeğinizi ya karbonhidrat ya da hayvansal protein ağırlıklı olarak seçin” diyen Beslenme Uzmanı Ender Saraç, menü örnekleri verdi.

Hayvansal ağırlıklı menüye örnekler

*Bol Tavuk + yeşil salata + sebze + 1 ara sıcak + 1 meze + çok az ekmek veya pirinç.
*Izgara et + çorba + çoban salata + 1 ara sıcak + közde biber çok az ekmek veya patates veya pide.
*2 orta boy balık + kalamar + salata + közde biber + patlıcan salata + 1 – 2 dilim ekmek.
*Bol hindi + çoban salata + patlıcan salata + zeytinyağlı sebze + az pilav.
*2 yumurtadan, taze kaşarlı omlet + yeşil salata + közde biber + zeytinyağlı sebze + çok az ekmek.

Karbonhidrat ağırlıklı menüye örnekler

*Ispanaklı kol böreği + çorba + zeytinyağlı + sütlü tatlı
*Pilav + (etsiz) kuru fasulye veya nohut veya mercimek + yeşil salata + turşu + komposto
*Makarna yanına sebze veya mantar + salata + sütlü tatlı
*Risotto (sebzeli veya mantarlı) + çorba + salata + sütlü tatlı
*(Sebzeli, mantarlı) pide veya pizza + salata + zeytinyağlı + sütlü tatlı

DÜŞÜK KALORİLİ MEYVE ERİK İLE SİNDİRİMİ KOLAYLAŞTIRAN TARÇIN BU KOMPOSTODA BULUŞTU. TARİFİ İÇİN TIKLAYIN!

Ender Saraç’tan beslenme önerileri

1- Restorana veya eve davetliyseniz, iştahınızı yemeğe saklayın. Önünüze ikram edilen tulum peynirleri, ekmek, tereyağ gibi yiyeceklerde hayvansal – karbonhidrat ayırımını (tereyağ – peynir ile pide – ekmek gibi) bozarız ve aç olduğumuz için ölçüsüzce ve hızlı olarak yeriz, sonra da bu yediğimizi unutur ve saymayız. Doya doya esas ve sıcak yemeği yiyin ama ön ikramları bir lokma tadarak geçiştirin.

2- Sadece hafta sonunda alkol alanlar için yemekten önce 1 kadeh, yemeğin sonuna doğru da 2 kadeh almak, yavaş yavaş içmek, aşırı soğuk içmemek önemlidir. Tatlıyla alkolü peşpeşe tüketmek, alkolü rekabet konusu yapmak akıllıca değildir.

3- Yemekten sonra veya eve dönünce peşpeşe 2 – 3 fincan yeşil çay + rezene çayını şekersiz için.

4- Bildiğimiz sıcak – kaynarımsı suyu, katıksız olarak sadece 1 – 2 adet tane karanfil ve ince bir dilim limonla ayrıca bitki çayına ek olarak içmek, hızlı sindirime yardımcı olur. Hem barsakları hem de böbrekleri çalıştırır ayrıca alkol almış olanların kandaki alkol düzeyini düşürmeye başlar ve kendini daha kolay arındırır.

5- Yemek sonrası sindirimi kolaylaştırıcı özel baharat karışımını deneyin: 1 tatlı kaşığı kişniş veya kişniş şekeri, 1 tatlı kaşığı rezene tohumu, 1 çay kaşığı çekirdek kakülenün iç çekirdekleri, 5 – 6 adet tane karanfil varsa 1 tatlı kaşığı beyaz kaya şekeri – kırılmış. Bu karışım ağır yenen bir yemekten sonrası 1 – 2 tatlı kaşığı kadar ağza alınır, çiğnenir. Sadece karanfiller yutulmaz, geri kalan kısmı da yavaş yavaş yutulur. Gazı söktürür, mideyi rahatlatır, sindirimi kolaylaştırır.

6- Özellikle fazla acılı yemeklerden sonra taze naneyi 5 – 6 yaprak çiğnemek ve üstüne de bir fincan sıcak su içmek, yukarıdaki maddelerden hiçbirini yapamıyorsanız yararlıdır.

7- Ağır sofralarda, kimyon ve az zencefil ayrıca karabiber, tarçın, kaküle, rezene, havlıcan sindirimi kolaylaştırır. Hiçbir baharatı aşırı tüketmeyin.

8- Varsa biraz rezene yağı ile yoksa susam yağı veya zeytinyağı ile karna saat dönüşü yönünde 10 dk. masaj yapmak hem gazın çıkmasına hem de barsak hareketlerinin hızlanmasına yardımcı olur.

9- Hafif yürüyüş ve derince temiz havayı içimize çekmek, kapalı ortamın getirdiği sigara dumanı, kirli havanın olumsuz sindirim etkilerini dengeler. Asla ağır bir yemekten sonra hemen yatmayın. .Kaynak.7gunsaglik.com .,
X