Enfeksiyon Riski İçin Dikkatli Hapşurun

Enfeksiyon ve mikrop her yerden bulaşabilir. Özellikle kış aylarında dikkat etmemiz gerekenlerden biri dikkatli hapşırmak çünkü bulaşabilir.

Kapı kolları, bilgisayar klavyesi, cep telefonu, televizyon uzaktan kumandaları, sandalye, masa ve sıralar grip virüsü taşıyor.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Behice Kurtaran, kış aylarının gelmesiyle birlikte grip ve benzeri rahatsızlıkların önemli derecede artığına dikkat çekti.

Doç. Dr. Kurtaran, hapşırırken ya da öksürürken ağzımızı elimizle kapatmamızın yanlış olduğunu, mendil ya da mendil yoksa kolumuzun iç kısmıyla kapatmamız gerektiğine dikkat çekti. Her gün ellediğimiz kapı kolları, bilgisayar klavyesi, cep telefonu, sandalye ve masaların grip virüsü taşıdığını söyledi.

Gribin virüslerin yol açtığı bir üst solunum yolu hastalığı olduğunu, ateş ve halsizlikle seyrettiğini belirten Doç. Dr. Kurtaran, ancak diğer virüslerin yaptığı üst solunum yolu enfeksiyonlarına da toplumda grip denildiğini söyledi.

Bu durum hastalığın diğer üst solunum yolu enfeksiyonları ile karışmasına neden olduğunu ifade eden Kurtaran, 5 günden fazla süren, 38°C ve üstü ateş, koyu, iltihaplı balgam, zor nefes alma veya nefes darlığı, bilinç bulanıklığı, ishal ve kusma durumda özellikle çocuklarda doktora başvurmak gerektiğine dikkat çekti.

BEBEK, ÇOCUKLAR VE YAŞLILARDA ÖLDÜRÜCÜ OLABİLİYOR
Gribin, havaların soğuduğu, nem miktarının düştüğü dönemlerde görülme sıklığının arttığını, sonbahar sonundan ilkbahar başına kadar sık görüldüğünü belirten Kurtaran, "Havaların çok soğuduğu dönemlerde kalabalık ve havalandırmanın iyi olmadığı kapalı alanların kullanılması hastalığı mevsimsel yapan önemli bir çevresel etkendir. Tüm dünyada ve her yaşta görülebilir. Ancak bebek ve çocuklar ile yaşlılarda daha öldürücü seyretmektedir. Kişilerin kronik hastalıklarının olması sigara kullanımı ve gebelik hastaneye yatış ve ölüm olaylarında risk faktörleri arasındadır" dedi.

Hastalığın bulaşıcı olduğu dönem semptomların başlamasından önceki 24 saat ve sonraki 5 günlük dönem olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Kurtaran, grip salgınlarında erişkinlerin yaklaşık 10’da 1’i çocukların ise 3’te 1’inin etkilendiğini söyledi. Titreme ile yükselen ateş, öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas ağrısı, diyare, vücut ağrısının hastaların çoğunda görülen belirtiler olduğunu ifade eden Doç.Dr. Kurtaran, bazı durumlarda ise zatüree (pnömoni), kalp iltihapları, beyin iltihabı gibi ağır belirtiler ile seyredebildiğine dikkat çekti.

KAPI KOLLARI, BİLGİSAYAR KLAVYELERİ GRİP VİRÜSÜ TAŞIYOR
Grip virüsünün, öksürme, hapşırma ile etrafa saçılan küçük damlacıklar yoluyla bulaştığını önemle vurgulayan Kurtaran, öksürük ya da hapşırık sırasında ağzın ellerle kapatıldığında, mikropların ellere, ellerden de dokunulan çeşitli yüzeylere bulaştığını söyledi. İnsanların bu yüzeylere elle temas ederek virüsü aldığını belirten Kurtaran, "İnsanlar ellerini ağızlarına, burunlarına ve gözlerine temas ettirerek hastalık etkenini alırlar. Günlük yaşamımızda sık dokunduğumuz canlı grip virüslerinin bulunabileceği yüzeyler kapı kolları, bilgisayar klavyesi, cep telefonu ya da kablolu telefon ahizeleri, televizyon uzaktan kumandaları, sandalye, masa ve sıralar, kalem, kitap ve defter vb. yüzeylerdir" dedi.

SINIFLAR SIK SIK HAVALANDIRILMALI
Doç.Dr. Kurtaran, grip hastalığından nasıl korunulacağını ise şöyle sıraladı:
1. Okulda bulunulan ortam, sınıflar, öğretmen odaları ve diğer odalar, hava akımını sağlayacak şekilde sık sık havalandırılmalı.
2. İnsanlarla tokalaşma sonrasında, ellerin bütün yüzeyleri ve parmak araları su ve sabun ile iyice köpürterek yıkanılmalı. Yıkama süresi en az 20 – 30 saniye olmalıdır. Eller yıkandıktan sonra, tek kullanımlık kâğıt havlu ile kurulanıp, musluk bu havlu ile kapatılmalı ve havlu çöp kutusuna atılmalı.
3. Su bulunmadığı durumlarda alkol bazlı el dezenfektanlarını da el temizliği için kullanılabilir. El dezenfektanları kullanılırken, eller kuruyuncaya kadar ovulmalı.

TOKALAŞMA VE KUCAKLAŞMAYA ARA VERİN
4. Hasta olduğu bilinen kişilerle arada mesafe bulundurmaya dikkat edilmeli. Tokalaşma ve kucaklaşma gibi yakın temasa bir süre ara verilmeli. Hasta kişilere çok gerekmedikçe ziyarette bulunulmamalı.
5. Alışveriş merkezleri, tiyatro, sinema, spor salonu gibi kapalı alanlar ve çok kalabalık ortamlarda bulunmaktan kaçınılmalı.
6. Hasta olan kişi mümkün ise evden çıkmamalı, beslenmesine dikkat ederek, dengeli beslenip, bol sıvı kullanarak ve odanın havalandırılmasına dikkat ederek hastalık ile mücadele etmelidir.

ÖKSÜRÜRKEN AĞZINIZI MENDİLLE KAPATIN
7. Öksürme ya da hapşırma durumunda ağız ve burun tek kullanımlık kağıt mendil ya da mendil yoksa kolun iç kısmı ile kapatılmalıdır. Kâğıt mendil bir kez kullanıldıktan sonra çöp kutusuna atılmalı ve eller yıkanmalıdır.
8. Hijyen kurallarına ek olarak, hasta olmayan insanlara hastalığı bulaştırmamak için diğer bireyler ile arasındaki mesafe sınırlandırılmalı ve maske kullanılmalıdır. Dışarı çıkılması çok gerekliyse yine maske kullanılmalıdır.

KİŞİSEL EŞYALARINIZI PAYLAŞMAYIN
9. Kişisel eşyalar (havlu, diş fırçası, çatal, kaşık, nevresim, çarşaf vb.) başka kişilerle paylaşılmamalı ve Elle dokunulan eşyalar deterjan veya 1/10 oranında sulandırılmış çamaşır suyu ile silinmelidir. Hastalıktan korunmada en önemli uygulama, elleri yıkamaktır. Aynı zamanda doktor tarafından önerilmemiş ilaç kullanılmamalıdır."

GRİP AŞISININ ÖNEMİ
Sık değişim gösteren grip virüsüne karşı doğal bağışıklığımızın bulunmadığını belirten Doç.Dr.Kurtaran, grip aşısını bu nedenle yıllık olarak önerildiğini söyledi. Okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim öğrencileri, öğretmenler, gebeler, sağlık personeli, asker ve polisler, 6 ay-24 yaş arasındaki kişiler, itfaiye, ulaşım, elektrik, doğalgaz hizmetleri gibi kritik birimlerde çalışanların, diyabet, kronik akciğer, böbrek hastalığı, bağışıklık sisteminin baskılandığı durumları olan kişilerin grip aşısı olması gerektiğini kaydetti.
Kaynak.7gunsaglik
X