Klinik depresyon genelde kadın hastalığı olarak tanımlansa da, geçen yıl 6 milyon erkekte bu rahatsızlık tespit edilmiştir.
Erken tanı ve tedavi ile çözümü mümkündür. Depresyon, her iki cinsi de etkileyebilir. Erkeklerde de belirtiler kadındaki gibidir. Erkekler sadece bu belirtileri farklı ifade eder. Genelde zevk veren aktivitelerden kaçınma, yorgunluk, iştahsızlık ve mod değişiklikleri, uyku bozuklukları ve ilgisizliktir.
Kadınlarda mutsuzluk daha aşırıdır ve ağlama öfkelenme ile dışa vurulur. Erkeklerde ise daha ileri aşamalarda agresif ve düşmanca gelişebilir. Erkekler genelde gizler ve inkar eğilimindedir. Psikologlara giden erkek sayısı çok azdır. Bunun kadınsı bir durum olduğunu söyler ve kaçarlar.
Erkeklerde depresyon cinsel hayatı da olumsuz etkiler. İsteği azaltır performansı kötüleştirir. Antidepresan ve bazı ilaçlar da buna dahildir. Yine cinsellikle ilgili sorunları da kabul etmek konuşmak istemezler. Erkeklerde tipik depresyon belirtileri, duyguları gizleme, sinirlilik hali, agresifliktir.
ABD’de depresyon geçiren erkekler, kadınlara oranla 4 kat daha fazla intihara eğilimlidir. Kültürel ve sosyal beklentiler açısından erkekler bu durumu gizler. Alkol, sigara, ilaçlar ve kötü giden ilişkiler ile stres ana sebepleridir.
İnsan ilişkileri, iş ve ev ortamı ile maddi durumunda sorunlar yaşayan erkekler depresyona yakalanır. Terapi ve ilaçla tedavi mümkündür. Ruh sağlığı merkezleri, yardım programları, aile hekimleri, psikologlar, klinik ve sosyal hizmetler gibi seçenekler mevcuttur..Kaynak. .,