GUT
Gut (damla hastalığı), artritin nedenlerinden biridir. Özelikle orta yaşlı ve yaşlı erkeklerde görülür. Menopoz sonrası kadınlarda da oldukça sıktır. Belli ilaçların, özelikle de üretiklerin kullanımı gut riskini artırır. Gutun bir zengin ve içkici hastalığı olduğu söylenir ki, bu bır dereceye kadar doğrudur, ama her zaman değil. Hastalığın nedeni, ürik asidin içindeki erimeyen kristallerin eklemlerde çökelmesi ve eklemin kızarıp şişmesine, ağrımasına yol açmasıdır.
Gut hastalarına yardımcı olabilecek, beslenme ile ilgili bazı değişiklik yapılabilir.
- Şişmansanız zayıflayın.
- Alkollü tamamen bırakın.
- Kırmızı et, avetleri, balık yumurtası gibi zengin yiyeceklerden kaçının.
- Besin bütünleyiciler alın.
Yüksek dozda C vitamini (günde 4 gr kadar) böbrekler yoluyla ürik asit kaybını artırır. Günde 50 mgr çinko, 300 mgr magnezyumla birlikte verilirse deneyimlerimize göre yaralı olabilir. Bu ilaçları doktor gözetimi altında almak daha yerinde olur. Son olarak şunu da belirtelim, hafif kurşun zehirlenmesi geçirenlerde (örneğin, su borusu tesisatçılarında) gut meydana gelebilir. Bunların tedavisinde ilk iş, bedenlerdeki kurşun birikiminin azaıtılmasıdır. Hastaya yüksek dozda C vitamini verilir ve bol lifli bir beslenme tarzı uygulanır.
Aşırı miktarda meyve yemek ya da meyve şekeri (früktoz) kullanmakta gut hastalığını azdırabilir. Sırt ağrısının birçok değişik nedeni olabilir; böbrek ve karın hastalıkları, omurga sorunları gibi. Eğer şiddetli sırt ağrısı çekiyorsanız, doktorunuza danışmalısınız. Sırt ağrıları genellikle besin tedavisine yanıt vermez. Bununla birlikte, bazı hastalarımız besin alerjisi önlemlerinden yarar görmektedir. Sırt ağrısı çekenlerin bazılannda manganez düzeyinin çok düşük olduğu görülmüştür. Bu da, hastanın kıkırdak yapısını bozabilir. Birkaç hastaya günde 2 – 5 gr C vitamini verilmiş ve yararlandıkları saptanmıştır. Omurga sorunu olanlara osteopatik yada masajla tedavi salık veririz. Sırtı güçlendirecek beden hareketlerinin, özellikle yüzmenin büyük yararı olabilir.
Dikkat! Bel, Boyun Fıtığı ve Eklem Ağrılarınız Mı Var? Tıkla
Okan Karacan Nasıl 53 Kilo Verdi?
KAS KRAMPLARI
Kas krampları çok yorucu olabilir. Günde 400 600 UB E vitamini, günde iki kez 50-100 mgr B6 vitamini, günde 400-800 mgr magnezyum ve günde 800-1600 mgr kalsiyum verilmesi yararlı olabilir. Bu tedaviye bir ya da iki ay devam edilebilir. Bazı hastalara besin alerjisi tedavilerinin de yararlı olduğunu gördük.
KAS AĞRILARI
Hangi nedenle olursa olsun, sağlığı bozuk kişilerde kas ağrıları çok sık görülür. Burada önemli olan, kas ağrılarının altında yatan asıl nedeni bulup tedavi etmektir. Bu neden ortadan kaldırılır kaldırılmaz, kas ağrıları da geçer. Bu da, hastada besin alerjisi olup olmadığı araştırılarak, yani özel kısıtlama rejimi uygulanarak yapılır. Bu arada özellikle kalsiyum, magnezyum ve B vitaminieri eksikliği olup olmadığı araştırılır. Kas ağnları geçici bir virüslü enfeksiyon yüzünden de meydana gelebilir. Ancak, uzun zaman devam ederse (haftalar, aylar, hatta yıllar boyu), o vakit nedeni ya yukarıda saydığımız hastalıklardır ya da kandida’dır.
BACAK RAHATSIZLIKLARI
Gece baş gösteren bacak rahatsızlıkları demir eksikliğinden ya da aşırı çay içmekten ileri gelebilir. Eksiklik giderilince durum düzelebilir. Hastanın çay ve kahveden kaçınması gerekir. Günde 800 UB E vitamini almanın yararı olabilir. Bazı hastalarda günde üç kez 5 mgr özel folik asitli ilaçlar almanın da yararı vardır. Bu özellikle ailesinde de aynı rahatsızlık bulunanlar için etkilidir.
KAS ZAYIFLIKLARI
Buna da kas ağrılarına yol açan nedenler yol açar. Bazen potasyum eksikliği başlıca etkendir.Kaynak.