Sağlıklı bir seçim olan vejetaryen beslenme düzenine nasıl ve neden geçilir?
Bir vejetaryen menüsünde hangi besinler yer alır?
Amerika’da 4 milyondan fazla kişiyi etkisine alan bu beslenme biçimi kolesterol, toplam yağ, tip 2 diyabet ve koroner arter hastalıklarının önüne geçmeyi sağlar.
Doymuş yağı çok düşük oranlarda içeren sağlıklı bir tarzdır. Birçok vejetaryen diyet türü vardır. Eti hiçbir şekilde yemeyenler, sadece beyaz et yiyenler, hayvansal gıdaları (yumurta, süt, peynir) tüketip et yemeyenler. Genel anlamıyla bakliyat, sebze ve meyveyle beslenilir.
Protein, demir, kalsiyum, çinko ve B12 vitamini alarak beslenirler. Etsiz yemekler ideal menüleridir. Kıymasız lazanya yapılabilir ıspanak veya tofu kullanılır. Sebzeli omlet yapılabilir. Yumurta protein kaynağı olarak omlette kullanılır.
Jambon veya peynir de yumurtaya dahil edilebilir veya yerine kullanılabilir. Renk ve besin değeri katsın diye havuç, mantar ve ıspanak da eklenir. Burger hazırlamak da olasıdır. Kepekli sandviçle ızgara peynir ve mantar, marul, domates ve dilenen malzemeler koyulabilir.
Kalsiyum ve C vitamini vejetaryen beslenme düzeninde eksik edilmemelidir, etin yokluğu hissedilmemelidir. D vitamini, çinko, demir, Omega 3 yağ asitleri, B12 vitamini mutlaka tüketilmelidir. Çocuklarda bu beslenme düzeni çok sağlıklı olmayabilir. En azından süt, yumurta, peynir ve yoğurt gibi yan hayvansal gıdalar mutlaka alınmalıdır.
Referans.7gunsaglik.com.tr