Bu göz hastalığı çocuklara televizyon izlemeyi serbest bıraktırıyor!… Çocuklarda sıklıkla ortaya çıkan ve geç fark edildiğinde tedavi edilemeyen Göz tembelliğinin televizyon ile tedavi edilebildiğini biliyor muydunuz?
Dünya Göz Hastaneler Grubu çocuk göz sağlığı doktorlarından Op. Dr. Mürüvvet Tüzünalp, göz tembelliği tedavisi sırasında ailelere çocuklarına
televizyon izletmelerini öneriyor.
Mynet’te yer alan bilgilere göre, göz tembelliği tıpta ambiyopi olarak adlandırılan her iki gözde veya gözlerden birinin görme keskinliğinde yüzde 20 ve daha fazla azalma olmasıdır. Göz tembelliğinin doğuştan olması büyük bir olasılıktır. Travmaya, doğuştan görülebilen göz hastalıklarına bağlı olarak ya da genetik olarak da gelişebilir. Ailesinde göz tembelliği, şaşılık görülen çocukların erken yaşta göz muayenesinden geçirilmesinde fayda vardır. Göz tembelliğinin oluşumunun en önemli etkeni şaşılıktır.
Göz Tembelliğinin Belirtileri
Göz tembelliği olan çocuğun derinlik hissinde bir azalma meydana gelir ve ince detaylarda, işlerde zorlanır. Bu durumu bazen dikkatli bir ebeveyn fark etse de genellikle gözden kaçar. Göz tembelliği tanısı için göz doktorunun muayenesi şarttır. Göz tembelliğinin tedavisinin 8 yaşına kadar yapılması gereklidir. 8 yaş üzerinde göz tembelliği tedavisinde başarılı sonuç almak çok zordur.
Göz tembelliğinin tedavisinde dünyada en yaygın tedavi olarak kapatma tedavisi uygulanmaktadır. Kapatma tedavisi oldukça pratik ve etkili bir tedavi biçimidir. Çocuğun tembel olan gözü açıkta kalır ve görmesi iyi olan göz kapatılır. Bu tedavi çocuğun yaşına, görme keskinliğindeki azalmaya ve tedavinin başlama yaşına göre değişir.
Sınırsız Televizyon İzlettiriliyor
Kapama tedavisi sırasında, belli bir süre de olsa çocuğun resim çizme, boyama, kesme gibi yakın çalışma yapması istenir. Kapama tedavisi sırasında ailenin uygulamasını tavsiye edilen yöntem çocuğun sınırsız televizyon izlemesidir. Çocuğun normal gelişim sürecinde ilk 3 yaş içerisinde televizyon izlenilmesini normal koşullarda önerilmiyor. Çünkü, ilk 3 yaş içerisinde çocuğun televizyon seyretmesi gözde var olan göz bozukluklarının ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Ailelere çocuklarına 3-6 yaş arasında günde 1 saat, 6 yaş sonrasında günde toplam 2 saat televizyon izlettirmeleri öneriliyor.
Ancak göz tembelliğinin tedavisinde tüm bu yasaklar ortadan kalkıyor. Göz tembelliğine bağlı olarak gerçekleştirilen kapama tedavisinde çocukların sınırsız televizyon izleyebiliyorlar. Televizyonu sınırsız olarak izlemelerine izin verilmesinin nedeni renkli ve sürekli hareket eden görüntüyü çocukların tembel olan gözleriyle takip etmesini sağlamak. Kapama sırasında televizyon izleyen çocukların göz tembelliklerinin tedavi süreci daha hızlı oluyor. Çünkü televizyon uyaranları çok yüksek çocuk daha rahat takip ediyor. Bu nedenle özellikle hareketli çizgi filmler ya da çocuk kuşakları gibi çocuğun gelişimini olumsuz etkilemeyecek yayınların izletilmesi öneriliyor. TV ile göz tembelliği tedavisi evde yapılabilecek en ucuz ve de en etkili tedavi yöntemlerinden birisi. Kapama tedavisinin bitmesi ile birlikte TV izlemenin sınırlandırılmasının gerektiği de önemle vurgulanıyor.
Tedavide Takip Şart
Gözde kapama tedavisine tembellik sona erinceye yani iki göz arasındaki görme farklılığı azalıncaya kadar devam ediliyor, daha sonra idame tedavi olan kısa süreli tedaviye yaklaşık 8 yaşa kadar sürüyor. Göz tembelliğinin tedavisi uzun süre devam eden ve sabır gerektiren bir tedavi. 6 yaşa kadar tespit edilip tedavi başlandığında genellikle görme keskinliğinde tama yakın sonuçlar elde etmek mümkün, ancak daha geç tanı konup tedavi edildiğinde tedaviye yanıt daha yavaş ve görme keskinliğindeki artış daha az oluyor. Her ne kadar düzeltilmesi zor ve başarısı az olsa da, günümüzde geç tespit edilen hastalara da 10-15 yaşlarına kadar aynı tedavi daha yoğun olarak uygulanıyor.
Tedavi edilmediği takdirde göz tembelliği kalıcı oluyor. Görme keskinliğinde kendiliğinden düzelme olmuyor. Göz tembelliğinde takip ve kontrol çok önemli. Göz tembelliği takibinde çocuğun yaşı ne ise o rakamın haftası kadar kontrole getirilmesi gerekiyor. Örneğin, eğer çocuğunuz 7 yaşında ve göz tembelliği var ise 7 haftada bir çocuk göz sağlığı konusunda uzmanlaşmış bir göz hekimine gözlerini kontrol ettirmeniz gerekiyor. (ailem.com)
Göz tembelliği tedavisi için bir öneri
Kardeşime 12 yaşında %70 sağ gözünde göz tembelliği teşhisi kondu. Ailece şok olduk. Doktor bunun 9 yaşına kadar tedavisi olduğunu, bu yaşta tedavisinin mümkün olmadığını söyledi. Kapama tedavisi ile birlikte gözlük verildi. Kapamayı istikrarlı bir şekilde günde 6 hatta 8 saat uyguladık. Bu süre zarfında görmeyen sağ gözü sürekli çalıştırdık. Çalıştırma yöntemi olarak play station portable gibi gözü çalıştıran aletlerle ilgilenmesini, hoşlandığı kitapları okumasını sağladık. Bu konuda çok kesin ve tutarlı davrandık. Hatta kavgalar ettik çünkü ilk zamanlarda gözü görmediği için kapatmak istemiyordu. Kapatma bantları kullandık. Zorlu bir 53 gün sonunda doktora gittiğimizde %70 görmeyen gözün %90 görme seviyesine geldiğini öğrendik. Tabi ki ailece çok mutlu olduk.
Bu tür sorunu olan ailelerin özellikle kapama konusunda çok kararlı olmalarını öneriyoruz, kimsenin böyle bir olay karşısında umutsuzluğa kapılıp tedaviyi boşvermemeleri için de bu başlığı açmak istedim. Hatta tedavinin 17-18 yaşlarına kadar mümkün olduğunu öğrendik. Bu konuda sabırlı ve tutarlı olmanız çok önemlidir.
sağlıklı mutlu günler dileğiyle.Kaynak.http://7gunsaglik.com .,