Burkulmalar kemik kas ve tendonlarda görülen hasarlardır. Kemikler arası dokulardaki bağların hasara uğramasıdır.
Bu tür burkulma, çürüme ve aşınma yaralanmalarında en iyi tedavi istirahat, yükseğe kaldırma, buz kompresidir.
Dinlenme. Burkulma ve kasılmalarda iyileşmeye yardımcı en ideal tedavi seçeneklerinden biridir. Hareket ettirmemek sabitlemek ve dinlenmek en güzelidir. Yaralanma yerine bağlı olarak birkaç günlük yatak istirahati ciddi durumlarda da daha fazla süren dinlenmeler yardımcıdır.
Koltuk değnekleri ve baston da gerekebilir. Burkulma ve gerginlik şiddetlenirse fizik tedaviye gidilebilir. Doktorunuz en iyi tedavisi seçecektir. Her durumda aktiviteyi sınırlandırmak ve yavaş hareket etmek gerekmektedir.
Buz. Buz koymak ağrıyı ve şişliyi azaltır ve önler. Anında buz koymak gerekir. İlk 24 saat içinde 20-30 dakikalık bir soğuk baskı uygulaması önerilir. Soğuk kompres ile devam edilmelidir. Dondurulmuş bezelye paketleri işe yarayabilir.
Havluya sarılı buz küpleriyle dolu bir poşet de olabilir. İlk bir gün ısıya maruz kalmayın. Ancak ertesi gün kasları gevşetmek ve ağrıyı azaltmak için sıcak kullanılmalıdır.
Sıkıştırma ve baskılama. Şişliği azaltan baskılama mutlaka yapılmalıdır. Bandajla sıkıştırma ve gergince sarma iyileşmeyi hızlandırır. Doktorunuzdan uygulama hakkında bilgi alın.
Sağlık personeline uygulatmak en doğrusudur.
Yükseklik. Kalp seviyesinden yüksekte tutulan yaralı ve burkulu yerler daha çabuk iyileşir. Şişme ve ağrı daha az görülür. Yerçekimi şişliği azaltır ve basıncı rahatlatır.
Diğer burkulma tedavileri ise şöyledir.
Eklem hareket kaybını uzun süreli tedavilerle ve cihazlarla önleyebiliriz. Fizyoterapist ile uygun tedavi bulunabilir. Evde, işte uygun egzersizler de iyi gelecektir. Ameliyat da alternatif bir tedavi şeklidir.
Cilt altında kalan kan sızıntıları, morarma, kan damalarındaki hasarlar yaralanma sonrası soğuk ve yüksekte tutma tedavileriyle azalır. Renk değişimleri bir haftadan sonra geçmeye başlar. Ciddi ağrı ve şikayetlerde doktora danışın.
Referans.7gunsaglik.com.tr