Sert havalarda ortaya çıkan romatizma ve eklem ağrıları hayatımıza kara bulut gibi çöküyor. Yaşam kalitesini bozuyor. Peki bunlardan nasıl korunuruz?
Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Gülnur Taşçı Bozbaş, soğuk ve nemli havalarda diz, kalça gibi eklem ağrılarından şikâyet edenlerin sayısının giderek arttığını belirterek “Tedavi edilmeyen eklem ağrıları kişinin yaşam kalitesini azaltıyor” dedi.
Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Gülnur Taşçı Bozbaş, romatizmayı “kaslar ve özellikle eklemlerde kendini gösteren ağrılı hastalıkların genel adı” olarak tanımladı.
Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Gülnur Taşçı Bozbaş, 200’den fazla çeşidi olan romatizmanın, vücudun hareketini sağlayan iskelet ve kas sisteminde; şişlik, ağrı ve hareket sınırlamasına, iç organlarında ise; çeşitli rahatsızlıklara neden olan bir hastalık olduğunu söyledi. Özellikle kış aylarında hava basıncının değişmesiyle ağrıların arttığını belirten Bozbaş, şöyle konuştu:
"Eklem romatizması olan kişiler, hava basıncı değişikliklerine duyarlı hale gelirler. Bu yüzden soğuk ve yağışlı havalarda, bu hasta grubunun ağrıları artar. Soğuk hava yüzünden kasların kasılması ve kısalması ağrının artması için neden oluşturur.”
ROMATİZMA TEDAVİSİ NE KADAR SÜRER?
Romatizmanın, şeker hastalığı ve hipertansiyon gibi kronik bir hastalık olduğunu, bu nedenle tedavinin belli bir süre değil ömür boyu devam ettiğini kaydeden Dr. Gülnur Taşçı Bozbaş, şunları söyledi:
“Hastalığın şiddetine göre zaman zaman az, zaman zaman çok ilaç tedavisi uygulamak gerekebilir. Hastalığı tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmasa da kontrol altına almak mümkün. Bu anlamda planlı fizik tedavinin yeri çok önemlidir. Fizik tedavi, başlıca hareket sistemini ilgilendiren hastalıkların, vücudun dışından uygulanan ancak eklem ve yumuşak dokuları etkileyebilen aletlerle tedavi etme yöntemidir.
Fizik tedavi, eklemlerin hareketliliğin geri kazanmasına yardımcı olur. Fizik tedavi uzmanları fazla güç harcamayacak ve eklemlerin kullanılmasını sağlayacak bazı egzersizler önerebilir.” Dr.Tozbaş, fizik tedavi ile; ağrının azaltılması, kasların gevşetilmesi, dolaşımın olumlu yönde etkilenmesi ve enflamasyonun geriletilmesinin amaçlandığını ifade etti.
SOĞUK HAVALARA DİKKAT
Romatizma rahatsızlığı olanların soğuk havalara dikkat etmesi gerektiğini belirten Uzman Dr. Gülnur Taşçı Bozbaş, sözlerini şöyle tamamladı: “Soğuk ve nemli havalar şikâyetleri artırdığı için romatizma hastalığı şikayeti olan kişiler, sıcak ortamları tercih etmelidir. Kışın dışarı çıkarken eldiven ve atkı ile el eklemlerini ve boyun omurlarını soğuktan korumak önemlidir. Ayakkabı seçiminde yumuşak tabanlı, ayağın ortopedik kavisini bozmayan ayakkabılar giyilmeli, çok yüksek topuklu ve babet ayakkabılardan kaçınılmalıdır. Kilo kontrol altında tutulmalıdır. Düzenli egzersiz yapılmalıdır.”
Kaynak.7gunsaglik