Gastrit, mide astarının iltihaplanması sonucunda oluşan bir hastalıktır. Gastrit iltihabı sıklıkla mide ülserine sebep olan aynı bakteri enfeksiyonunun sonucudur. Bir takım ağrı kesicilerin düzenli kullanımı ya da alkol tüketimi gastrite yol açabilir.
Gastrit akut ya da kronik olabilir. Bazı durumlarda ülsere ve mide kanserine yol açabilir. Ciddi değilse hızlı tedavi edilebilir. Belirtileri, üst karında hazımsızlık, yakıcı ya da normal ağrı, bulantı, kusma, iştah kaybı, şişkinlik, yemeklerden sonra üst karında dolgunluk hissi ve kilo kaybı.
Akut gastritte daha çok bulantı ve ağrı varken, kronik gastritte şişkinlik ve iştah kaybı baş gösterir. Gastrit zaman zaman mide kanamasına yol açabilir. Aşırı kanama ya da kusmada tıbbi yardıma gerek duyulur.
Risk faktörleri, h pylori bakteri enfeksiyonu, düzenli aspirin ve ilaç kullanımıdır. Gastritin tedavisi gastritin nedenine göre farklı şekillerde yapılır. Genellikle mide asidinin çeşitli yöntemlerle azaltılması gastrit şikayetlerinin azalmasını sağlar.
HP pozitif bulunan durumlarda bakterinin temizlenmesine yönelik en az 2 antibiyotik içeren bir ya da 2 haftalık tedavi yapılır.Referans.7gunsaglik.com.tr,