Kabızlık ve ishal gibi bağırsak sorunları hamilelikte sıkça görülüyor. Her 4 hamile kadından 3ü bu sorunları yaşıyor.
Önemli ölçüde yaşam kalitesini etkilemese de gebeliği sıkıntıya sokabilir. Maywood Loyola Üniversitesi Tıp Merkezi araştırmacıları gebelik sırasında meydana gelen bağırsak sorunları, fizyolojik ve hormonal değişiklikler nedeniyle oluşur.
Kadınların hamilelik sırasında alması gereken besin takviyeleri de bu durumları etkileyebilir. Gebeliğin ilk üç aylık dönemindeki 104 kadın ve son üç aylık dönemindeki 66 kadın arasında çalışma yürütülmüştür. Bu sorunların yaşam kalitesini nasıl etkilediği ve bağırsak sorunlarının gelişimi izlenmiştir.
Bağırsak sorunları en çok yeme düzenini, kızgınlık ve öfke başta olmak üzere ruhsal durumu ve mutluluk düzeylerini etkilemiştir. Dışarı çıkarken bile telaşlı ve agresifleşme söz konusu. Katılımcıların %61i kabızlık, ishal, şişkinlik ve irritabl bağırsak sendromu çekmiştir. Ayrıca başka bağırsak sorunları ile de karşılaşma söz konusu olmuştur.
%94.9 oranında yaşam kalitesini sarsıcı etkiler bıraktığı belirlenmiştir. Kabızlık ve bağırsaklarda şişkinlik hayatı zorlaştırmaktadır. Özellikle şişkinlik yaşayan gebelerde bu durum oldukça risklidir. Hamile kadınların günlük bol miktarda sıvı almaları ve günlük 25 ila 30 gram arasında lifli yiyecek tüketmeleri gereklidir. Çalışmada bu oran yarı yarıya çıkmıştır.
Yani gebelikte insanlar günde 10-15 gram lif tüketiyor bu da kabızlığı tetikleyen bir durum. Yeteri kadar lif ve su almak önemli. Bu besinler ve sıvı besinler dışkıyı yumuşatarak kabızlık ve bağırsak sorunlarını önler. Jinekolog ve kadın doğum uzmanları da bu görüştedir.
Referans.7gunsaglik.com.tr