Her ne kadar çevremizde çok fazla rastlamasak da bazı insanların gece göremediğini pek çoğumuz işitmişizdir. Bu durumun sebebi ışığın azlığıdır. Ancak bu durum özünde ciddiyet arz eden ve genetik faktörlere bağlı bir hastalıktır.
Tavuk karası veya bir diğer adı ile retinitis pigmentosa, bir göz kusurudur. Genetik kökenli göz hastalıkları arasında en cok rastlanılan tavuk karası hastalığı, gece körlüğü olarak da bilinmektedir. Tavuk karası oluşumunun bir diğer nedeni A vitamini eksikliğidir. Gözde yer alan retina tabakasındaki bir maddenin oluşması ve beslenmesi açısından A vitamini gerekli bir vitamin çeşididir. A vitaminin yetersiz olması halinde bu madde üretilemediğinden göz solmaya başlamaktadır. Küçük yaşlarda çok belirgin bir şekilde kendini göstermeyen hastalık yaş ilerledikçe kendini iyice göstermeye başlamaktadır. Sarı nokta bölgesi sağlam kalana kadar görme devam etse dahi, sarı nokta bölgesinin etkilenmesinin sonrasında zaman içerisinde körlük oluşmaktadır. Gece körlüğü hastalarında ışığın azaldığı yerlerde görme tamamen yok olabileceğinden dolayı sürücüler açısından son derece ciddi riskler oluşturmaktadır.
Hastalığın Nedenleri
A vitamini eksikliği, süt ürünlerinin yeterince tüketilmemesi, düzensiz beslenme, gözün fazla yorulması gibi durumlar hastalığın temel nedenleridir. Tüm bunların yanısıra tavuk karası hastalığı genetik bir hastalık olup ya doğuştan vardır ya da hiç yoktur.
Hastalığın tedavisi var mıdır?
Gece körlüğünde retina tabakası zarar gördüğündenndolayı bilinen bir tedavisi bulunmamaktadır. Çünkü oluşan bu hasarın giderilmesi mümkün oomamaktadır. Hastalığa sebebiyet veren vitaminlerin tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Bu uygulamanın temel gayesi hastalığın seyrini yavaşlatmaktır. Bu amaç doğrultusunda hastaya A ve D vitamini desteği verilebilir, kişi beslenme alışkanlıklarına bu vitaminlerin bulunduğu besinleri takviye edebilir ve düzenli bir şekilde kullanabilir. Gözlük kullanımının hastalığın belirtileri ya da tedavisi açısından bir faydası bulunmamaktadır. Hastalık dışarıdan bakıldığında anlaşılması mümkün değildir. Bundan dolayı bir göz doktoruna muayene olmak gerekmektedir.
Kaynak Siteye Teşekkürler.7gunsaglik.com