Çocuk yaşta daha sık görülür. Nefes darlığı ve hırıltılarla kendini gösterir. Psikolojik bir durum olmamasına karşın, duygusal nedenler tetikleyebilmektedir. Kesin bir tedavisi yoktur, hasta tıbbi yardım ile kontrol altına alınabilir.
Kontrolsüz astım acil hastaneye yatmayı gerektirir ve Maalesef ölüme kadar gidebilir. Astım bulaşıcı değildir. Geçici olarak belirtileri iyileştirilebilir, bunun için de ortam değişikliği gerekir. Astımlı kişi, yüzme, egzersiz ve soğuk havalarda dışarı çıkma gibi şeylerden uzak durmalıdır.
Doktor tarafından ilaçla ve tıbbi müdaheleyle kontrol edilir. İlaçları bağımlılık yaratmaz. Kroniktir ve alerjilerden etkilenerek zor nefes almaya yol açar. Özellikle sigara dumanı hastalığı ilerletir. Her 15 çocuktan birini etkilemektedir.
Akciğerlere dışarıdan hava girmesini engeller, solumayı durdurur. Bronşiyal tüpler daralır, tahriş olur ve şişer. Kaslar sıkılaşır. Alerjiler ve enfeksiyonlar hastalığı tetikler.
Mevsimlik polenler, toz, küf, hayvan tüyleri, balık, yumurta, kuru yemişler, süt tetikler. Kimyasal maddeler parfüm gibi, sis, aspirin, soğuk algınlığı, duygusal faktörler, adet dönemi ve mide astımı etkiler. İlaçlar genelde ağızdan alınan tablet veya sıvı ilaçlardır. Adrenalin ilaç olarak kullanılır.
Referans.7gunsaglik.com.tr