Yorgunluğun baş nedenlerinden biri de uykusuzluktur. İyi bir uyku uyuyamayan, sürekli kalkıp dönüp duran, kalitesiz uykuya muzdarip kişilerde gün boyunca yorgunluk gözlenir.
Konsantrasyonu bozar odaklanamazsınız aklınız durur gibi olur. Enerjiniz biter ve gününüz berbat olur. Sağlığı bozan uykusuzluk için her yetişkin günde en az 7-8 saat uyumalıdır.
Yatak odasında dizüstü bilgisayar, telefon, televizyon gibi aletleri bulundurmayın. Uyunacak alanın temiz, havalandırılmış ve sessiz olması hatta loş ve karanlık olması önemlidir. Ayrıca hekimden yardım alınabilir.
Diğer sebebi uyku apnesidir. Gece uyku boyunca nefes durur kişi nefessiz kalarak horlamaya başlar. Yatmanıza rağmen uykusuz hissedersiniz. Sigarayı bırakın, kilolarınızı verin, beslenmenizi düzenleyin, hava yolunuzu açıcı ilaç ve aletler kullanılabilir.
Yanlış beslenme ve yeme içmeden de uyku bozuklukları görülebilir. Normal sınırlar içinde dengeli beslenin. Kan şekerinizi düşünün. Her gün kahvaltı edin ve mutlaka protein alın. Kompleks karbonhidrat da alın. Tam tahıllı tost ile yumurta yiyin. Gün boyu ara atıştırmalıklarınızı alın.
Anemi yani kansızlık diğer sebeplerden biridir. Kadınlarda görülen yorgunluğun ana nedenlerinden biri de kansızlıktır. Adet döneminde kan kaybı olan kadınlarda yorgunluk görülür.
Demir eksikliği, doku ve organlara oksijen gitmemesi de yorgunluk nedenlerindendir. Kırmızı kan hücreleri için yağsız et, karaciğer, kabuklu deniz ürünleri, fasulye, zenginleştirilmiş tahıl ürünleri ile bu eksiklik giderilir.
Depresyon diğer yorgunluk nedenidir. Duygusal bozukluk durumlarında fiziksel belirtiler ortaya çıkar. Yorgunluk, baş dönmesi, ağrı ve iştah kaybı en büyük belirtileridir. Depresyon ve psikoterapi ilaçları tedavisidir.
Hipotiroid. Metabolizmayı düzenleyen hormonlardır. Vücudun enerjisini sağlayan yakıtıdır. Tiroid bezinin yavaş çalışması metabolizma fonksiyonlarını bozar kilo aldırır. Kan ve tiroid hormonu testi yaptırılmalı. Sentetik hormon tedavisi görülebilir.
Ayrıca diğer uykusuzluk ve yorgunluk nedenleri arasında, kahve ve kafein yüklemesi, üriner enfeksiyon, diyabet, susuzluk, kalp hastalıkları, aşırı tempoda çalışma, gıda alerjisi, fibromiyalji ve aşırı spor vardır.
Referans.7gunsaglik.com.tr