Migren İle Baş Ağrısı Aynı Şey Değil

Migren genelde hayatımızı zorlaştıran şiddetli ve kalıcı ağrılardır. Nöroloji uzmanlarından migrenin nedenlerini, belirtilerini ve tedavi şartlarını öğrendik..

Migren nedir?

Baş ağrısıyla karakterize bir beyin hastalığıdır. Halk arasında bilindiği gibi sinirsel bir hastalık değil.

Migren neden ortaya çıkar?

Tam olarak bilinmiyor. Migrenlilerin beyni, sinir sistemleri daha hassastır.

Migren sık görülen bir hastalık mı?

Türkiye’de her 5 kadından birinde ve her 10 erkekten birinde migren var. Sinirsel baş ağrılarına migrenden daha sık rastlarız. Her üç kişiden biri sinirlendiğinde, sıkıldığında baş ağrısı çekiyor. Bu kadar sık karşılaşmamıza rağmen sinirsel ağrılar pek önemli değil. Çünkü bu tip baş ağrısı o kadar hafif olur ki, hastaların büyük çoğunluğu doktora gitmeye ihtiyaç duymaz. Ağrıları 15-20 dakika ya da birkaç saat sonra kesilir. Ancak baş ağrıları içinde kişinin hayatını en çok engelleyen hastalık migren.

Risk grubunda kimler var?

Migren için risk grubu yok. Kadınlarda daha sık görülür. Yine gecesi gündüzü belli olmayan ya da uzun uykusuzluk gerektiren işlerde çalışmak bir etken. Yemek düzeninin bozuk olması da bir sebep olabilir.

Kişi migren olduğunu doktora gitmeden anlayabilir mi?

Evet, bu konuda bir fikir edinebilir. Bu testte zaman zaman bir doktora başvurabilecek düzeyde baş ağrıları çeken bir hastaya sorduğumuz üç tane soru var. Bir,bu ağrılar sırasında hiç mideniz bulandı mı? İki, bu ağrılar sırasında hiç ışık sizi rahatsız etti mi? Üç, ağrı sizi en az bir gün işinizden gücünüzden alıkoydu mu? Eğer bu sorulardan en az iki tanesine evet yanıtını verdiyseniz migren olma ihtimaliniz yüzde 93. Ancak sorulara yanıtlar negatif çıktıysa bu, o kişide migren olmadığı anlamına gelmez. Ya da bu sorular pozitif çıksa bile kişi migren değil de başka bir hastalıktan mustarip olabilir.

Migrenin belirtileri neler?

Bir kere migren her hastada aynı belirtilerle seyretmiyor. Mesela hastalar bize şunu çok sık söyler: “Benim annemin migreni var, ama bendeki ağrı migren değil.” Neden böyle düşündüklerini sorunca şöyle cevap verirler: “Annemin migren krizi sırasında midesi bulanıyor, kusuyor, migreni uyumadan geçmiyor ve üç gün sürüyor. Halbuki benim baş ağrım yarım gün sürüyor ve kusturmuyor.” Bu yanlış bir inanış. Çünkü migren çok farklı şekillerde seyredebilir. Belirtiler hastadan hastaya çok değişik gözükebilir. Ama ortak karakteristiği tekrarlayıcı olması. Ağrının belli koşullarda, belli uyaranlarla ortaya çıkması gerekir. Yoksa bize hayatında ilk defa migren tipi ağrıyla başvurmuş bir hastaya migren tanısı koymayız. Pekala onun altından bir sürü hastalık da çıkabilir. Migren tekrarlayıcı ataklar şeklinde giden bir hastalık. Yani ağrı geçtiğinde hastanın hiçbir şeyi kalmaz.

Ağrılar çok uzun sürer mi?

Ağrının en önemli özelliği ataklar (kriz) halinde ortaya çıkması. Migren ağrısı hafif de, şiddetli de olsa genellikle belirli bir süre devam eder. Haftalarca süren bir ağrıdan söz edemeyiz ama en az dört saat en fazla üç gün devam eder. Hasta uyuduğunda çoğunlukla ağrısı azalır.

Migren ağrısı tek taraflı mıdır?

Çoğu kez ağrı tek taraflıdır. Ya da bir tarafta daha yoğun hissedilir. Ağrı sıklıkla göze vurur. Hasta ağrı sırasında sesten, ışıktan rahatsız olur; karanlık bir yere gitmek ister. Ağrı sırasında bulantı olabilir. Bazı hastalarda migren ağrısına kusma eşlik eder. Hatta bazen hasta kusunca ağrısının geçtiğini söyler. Migrende başın hareketi ağrıyı artırır. Öyle ki, hasta başını oynatmak istemez. Kadın hastaların çoğunda baş ağrısı adet dönemiyle ilinti gösterir. Adetten bir-iki gün önce ortaya çıkabilir, ya da atak adetle birlikte başlayabilir.

Neler tetikler migreni?

Kişiden kişiye değişir. Eğer hasta, ‘parfüm kokusu baş ağrımı artırıyor’ diyorsa, ya da rüzgarda ağrıları fazlalaşıyorsa bu büyük olasılıkla migrendir. Islak saçla dışarı çıkıp başı ağrıyanların büyük çoğunluğu da migren hastasıdır, ama maalesef sinizüt yanlış teşhisi alırlar. Migreni tetikleyen bir başka faktör aydınlık ortamdır. Mesela çok güneşe çıkmak, ya da floresanla aydınlatılmış çok parlak bir iş yeri ortamı migren ağrısını tetikleyebilir. Ayrıca mevsimsel değişiklikler de migrenin tetikleyicisidir.

AYNI ANDA KIRIŞIKLIKLARDAN VE AĞRIDAN KURTULMAK MÜMKÜN
Kaynak.7gunsaglik
X