Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Özcan, halk arasında ’Çocuklarda hipertansiyon hiç olmayacakmış’ gibi yanlış bir algının olduğunu söyledi.
Uzm. Dr. Özcan, özellikle 25-30 yaş genç erkeklerde görülen böbrek yetmezliği ve beyin kanaması ölümlerin en önemli sebebinin çocukluk çağında tespit edilemeyen ve sebebi bilinmeyen hipertansiyon olduğunu kaydetti.
Çocukların tansiyonunun ölçülmesi gerektiğini belirten Dr. Özcan, periyodik takibi yapılan çocukların tansiyonlarının da belirli zaman dilimlerinde ölçülmesini tavsiye etti.
Halk arasında ’Çocuklarda yüksek tansiyon hiç yokmuş’ gibi yanlış bir algı olduğunu kaydeden Dörtçelik Çocuk Hastanesi Başhekimi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Özcan, bir yaşındaki çocukların bile tansiyonlarının belirli aralıklarla ölçülmesinde büyük yarar olduğunu vurguladı.
Uzm. Dr. Özcan şunları kaydetti:
"Ebeveyenler unutmasınlar ki; çocuklarda da sık olmasa bile hipertansiyon görülebilir. Maalesef halk arasında sanki çocuklarda hiç yüksek tansiyon olmayacakmış gibi yanlış bir algılama var. Pekala çocuk yaşlarda da hipertansiyon görülebilir. Çocuk muayeneye gittiğinde tansiyon ölçümü yapılmalı. Genç yaşta ölümlere karşı çocukluk çağında kan basıncı takibinin önemini bilelim. Erişkinlerdeki nedeni bilinmeyen hipertansiyon 6 yaşından itibaren başlamaktadır. 1 -5 yaş arasında daha çok böbrek hastalıklarına ve endokrin hastalıklarına bağlı hipertansiyon var. Gizli kalmış bir böbrek hastası hipertansiyonla karşımıza çıkıyor. Çocukluk yaşlarda bu tespit edilemediği için atlanıyor. Toplumda çocuklarda hipertansiyon kabul edilen bir şey değil. Pek çok kişi ’çocukta tansiyon olmaz’ diyor, ’çocuğun tansiyonu ölçülmez’ diye düşünüyor. Anne babaların bu konuda bilgili, bilinçli olması gerekir. Bir yetişkin gittiği doktoru anlatırken, ’Bir tansiyonumu bile ölçmedi’ diyerek olumsuz değerlendirebiliyor, ama çocuklarının tansiyonunu ölçtürmek aklına gelmiyor. Çocukların 1 -3 yaşında en az yılda bir kez, 3 yaşından sonra da iki kez tansiyonları ölçülmeli."
Referans.7gunsaglik.com.tr