Cyclospora Enfeksiyonları Riski Altında mısınız?

Bu enfeksiyon türü bozuk bir gıda tüketildiğinde midede sorunlara yol açan zehirlenmeye de yol açabilen bir türdür.

Büyük salgınların başında yer alır ve CDC parazitleri birçok kişiyi etkisi altına almaktadır. Sağlık yetkilileri enfeksiyon kaynağını acil olarak araştırmaktadır. Gıda kaynaklı zehirlenmelerden birçok kişi hastaneye kaldırılmakta. Çocuk enfeksiyon uzmanları ve epidemiyologlar iş başında.

Cyclospora çoğunlukla tropik ortamlarda yaşayan tek hücreli parazitlerdir. Aktif organizma ile olgunlaşmamış dişi cinsiyet hücresi adı verilen uyku aşaması vardır. İnsanlar olgunlaşmamış dişi cinsiyet hücresini gıdalarla vücuduna alınca, rahatsız gastrointestinal belirtileri ortaya çıkar.

Meyve, sebze ve suyla vücuda giren enfeksiyon dışkı yoluyla da atılabilir. Taze fesleğen, marul ve bezelyede rastlanmaktadır. Konserve ve dondurulmuş ürünlerde risk artarken yıkanmamış ve pişirilmemiş taze ürünlerde de bu risk hayli yüksek.

Kağıt havluyla yıkanan ürünler kurutulmalıdır. Ağız kuruluğu, susuzluk hissi, mide yanması gibi belirtiler sıkça görülür. Basit bir testle anlaşılır. 7-10 günlük dinlenme ve antibiyotik tedavisi ile iyileşme mümkündür. Kadınlar daha çok bu enfeksiyona yakalanır ve ortalama yaş 44’dür.
Kaynak Siteye Teşekkürler.7gunsaglik.com
X